donderdag 2 februari 2012

SNEEUWVERVEN

Het is altijd handig om leuke ideeën op te doen bij andere bloggers. Ik heb al veel gelezen over sneeuwverven, maar bij gebrek aan sneeuw tijdens mijn korte bloggerleven, heb ik dat nog niet uitgeprobeerd. Totdat ik dinsdagmiddag mijn auto wilde schoonmaken; er lag een laagje sneeuw op! Dat is de mijne, dacht ik. En tot grote verbazing van nieuwsgierige buurtbewoners, heb ik alle sneeuw verzameld in een afwasteiltje en ben ik begonnen...

Eerst nog even spieken op een paar andere blogs en toen een proefopstelling gemaakt.
Een diepvrieszakje met op de bodem een droog lapje. Daarin een plastic bloempot (medium formaat) en een laagje sneeuw. Dan een in Soda Ash geweekt lapje en weer een laagje sneeuw (zodat er geen soda aan het volgende lapje komt: tip van Nienke). Dan het volgende lapje en daarop...

  1. Sneeuw, eerst vermengd met Procionpoeder in Turquoise, Citrien en Barnsteen. Daarna in lagen in de bloempot gedaan.
  2. Sneeuw en daarover heen aangemaakte Procionmix van Turquoise, Robijn (vol klonten, laatste uit het flesje) en Rode Jaspis.
  3. Sneeuw en daarover heen aangemaakte Procionmix van Azuriet, Citrien en Barnsteen. Deze lapjes zijn gevouwen en voorzien van diverse elastiekjes (shibori).

Daarna heb ik alles in een lekbak op een koele plaats (5 graden) gezet en een nacht laten staan. 's Morgens was de sneeuw nog niet helemaal gesmolten. Een juslepel Soda Ash erbij gegoten en in de oven gezet (30-40 graden). 's Avonds alle lapjes uitgespoeld en hevig teleurgesteld, want dit zijn de resultaten.


Het linkerlapje is het nietgeweekte lapje, dat bovenop lag. Het rechterlapje is het voorgeweekte lapje en het onderste lapje is het lekbaklapje.


Het linkerlapje is het nietgeweekte lapje, dat bovenop lag. Het rechterlapje is het voorgeweekte lapje en het onderste lapje is het lekbaklapje.


Het lapje rechtsboven is het voorgeweekte lapje en de rest is niet voorgeweekt. Het lapje rechtsonder is het lekbaklapje.

Nou, wat heb ik fout gedaan?
Is de sneeuw te langzaam gesmolten / te koude plaats?
Had ik al het smeltwater weg moeten gieten, voordat ik ze in de oven zette?
Zout vergeten?

HELP, HELP, HELP, want komend weekend gaat het weer sneeuwen en dan wil ik betere resultaten zien...

5 opmerkingen:

Marrie-jette zei

Ach Chris wat jammer!Ik doe het altijd zo...Neem een paar emmers en maak in een van de emmers een paar gaatjes,die je in de ander emmer zet.Prop er een mooi stuk onbehandelde katoen in,lekker stevig aandrukken.Daarop een flinke hoop sneeuw,ook weer flink aandrukken.Dan strooi je er een theelepel droge verfpoeder overheen....en dan pas neem ik pas een lepeltje soda ash en strooien maar.Zet de emmers inde keuken ofzo,als alle sneeuw gesmolten is pak ik met een plastik zak de natte lap en doe die even in de magnatron,twee min.is genoeg.Ik hang de lap dan gewoon buiten,kan die mooi droog vriezen.Pas een dag ofzo later spoel ik de lap uit.
Hoop dat ik je wat verder hebt kunnen helpen..

Hannie de Beer zei

Zo ongeveer als Mariejette doe ik het ook. Alleen gebruik ik een vergiet,en hang die in de emmer gewoon in de keuken zetten en wachten tot de sneeuw is gesmolten. Maar zoals je weet alle lappen zijn altijd bruikbaar! Ze zijn helemaal zo gek nog niet.

christina zei

Als ik het goed begrijp heb je 3 lapjes per kleur gedaan. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik doe altijd een lap pfd en daar de sneeuw goed op aandrukken. En dan de poeder. Dus geen soda meer. Ik heb er geen problemen mee gehad. Erg jammer dat je er niet tevreden mee bent. Ik weet dat het belangrijk is om het sneeuw niet te langzaam te laten smelten. Maar dat heb jij volgens mij niet gedaan bij 5 graden. Dus dat kan het niet zijn. Maar misschien is die 5 graden te koud geweest, want ik zet het wel warmer weg.

marjolijn zei

Ik doe een in soda geweekte vochtige lap onderin een yoghurtpot, daarop een plasatic bloempot met gaatjes, onderin een in soda geweekte vochtige lap. Daarop sneeuw goed aangedrukt. Bovenop de sneeuw de procionpoeders. Dan rustig laten smelten. Als het gesmolten is nog 24 uur warm wegzetten. In de praktijk is dan het lapje dat onderin de pot heeft gezeten het meest gekleurd, want dat heeft natuurlijk in het smeltwater gelegen.
Ik ga Marie-Jettes wijze binnenkort ook eens uitproberen.
Toch zijn het wel heel bruikbare lappen hoor. Ik zou er niet teveel mee zitten.
gr. Marjolijn

Aart zei

Je kan je stoffen tot 5 keer behandelen met Soda-ash, dus je 'mislukte' lappen zijn nog prima te gebruiken om nogeens te verven. Je kan ze ook altijd nog gebruiken om te monoprinten. Het kan ook niet gelijk de eerste keer goed lukken, al doende leer je en je leert het meest van doen en je fouten.
http://quiltaart.blogspot.com
P.s. hou wel een logboek bij hoe je iets gedaan hebt, later weet je dat vaak niet meer.