woensdag 17 februari 2016

QS13: LES 5 + 6

Door ziekte van één van de docenten is het schema iets gewijzigd en kregen we les van Marjan Geluk. Zij had ons van te voren opdracht gegeven om zeven dagen, een half uur per dag, een A4-tje te vullen met lijnen. Deze lijntekeningen zijn de basis voor de volgende inspiratie-opdracht.

Knip een cirkel van 10cm doorsnede uit een lijntekening en plak de tekening op het raam.


Beschrijf wat je door de cirkel ziet: in elkaar geslingerde takken, bruin, verdord, gespikkelde groene bladeren.

Plak een transparant vel (plastic) op de tekening en maak een tekening van wat je ziet.

Geef de uitgeknipte cirkel aan je buurvrouw en ontvang van je andere buurvrouw een cirkel. Plak deze cirkel in het gat van de eerste tekening en zorg dat ze bij elkaar gaan passen.


Plak de transparante cirkel op een andere lijntekening.


Daarna hebben we de shoowa motieven van het Kuba-volk bestudeerd. Deze motieven bestaan uit punten (9 in een vierkant) en lijnen. De lijnen vormen rechte  (vrouwelijk) en diagonale  (mannelijk)figuren, welke gecombineerd voor dynamiek zorgen.


De eerste huiswerkopdracht was het werken in een vrije vorm, met materialen die niet gebruikelijk zijn. Moeilijke opdracht, omdat ik met mijn werk graag een verhaal vertel. Ik heb een ondergrond van jute gecombineerd met foto's, landkaart en allerlei verschillende stoffen gecombineerd, maar ben halverwege gestopt, omdat ik niet tevreden was met het resultaat.


De tweede huiswerkopdracht was het onderzoeken van beweging in een figuur en het bedenken van een figuur/vorm met ritme, reflectie en herhaling.
Ik heb gekozen voor de vrouwelijke vorm van Barbie. Op een donkere en een lichte ondergrond rechte vrouwelijke shoowa-vormen gestempeld. Op de lichte voorlaag vrouwelijke vormen van organza gestikt in allerlei verschillende "huidskleuren". Daartussen hangen zichtbaar en onzichtbaar slachtoffers van borstkanker, met afgeknipte haren en geamputeerde borsten.
Hun vrouwelijke vorm is aan de buitenkant zichtbaar, maar aan de binnenkant zie je de impact van borstkanker.Het werk "Femine Demolistion" was te zien in Deventer, tijdens de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde (september 2015).

2 opmerkingen:

Janny de Roo zei

Ik heb je bijzonder quilt mogen bewonderen. Je lijnenspel-opdrachten lijken me nog niet altijd makkelijk om tot creaties te komen. Succes!

Hannie de Beer zei

Niet gemakkelijk deze opdracht, maar interessant hoe je het hebt verwerkt! Je quilt had ik natuurlijk ook gezien, mooi en bijzonder!