zondag 19 april 2015

QS13: huiswerk les 3

Het huiswerk van  Marijke Schurink was het maken van een Body Piece, een stuk wat op of aan het lichaam gedragen wordt, maar geen kledingstuk is.

Met de kinderen en DH een tijdje terug naar het strand geweest om te jutten. Wat schelpen gevonden en plastic (nylon) scheepstouw. Op de terugweg stond langs het pad een grote bak om de "strandtroep" in te gooien. Maar in plaats van ingooien heb ik er mooie stukken uitgehaald, onder gelach van de kinderen en een afkeurende blik van DH.

Inmiddels had ik ook al een verzameling wasbollen (doseerballen voor vloeibaar wasmiddel) aangelegd en werd het tijd om daar wat mee te doen.


"Onze zeeën en oceanen zijn vervuild met plastic wat net onder het wateroppervlak zweeft en meedraait met de zeestromen. Vogels en zeedieren krijgen met het voedsel ook het onverteerbare plastic binnen, wat in hun maag achterblijft. Hierdoor sterven ze een langzame hongerdood. Een klein deel spoelt aan en vervuilt de stranden.
Deze vervuiling is voor de meeste van ons onzichtbaar maar rust als een zwaar juk op onze schouders."

Van een oud t-shirt, jute en bedrukt papier een schouderstuk (juk) gemaakt met daaraan stroken textiel. Het papier verwoordt bovenstaand verhaal.


Aan deze stroken de wasbollen en waarschuwingsbordjes voor vissen gemaakt en vastgeknoopt.
Opgesteld op een paspop met een zwarte jurk.


"Plastic soup" is te bewonderen op de quilttentoonstelling "Quilts op 't eiland" in museum "De Meestoof" in St. Annaland.

3 opmerkingen:

Hannie de Beer zei

Een mooi "soupje" heb je er van gemaakt, en een bijzonder idee!!

els zei

Bijzonder en goed doordacht werkstuk.

Joke zei

Mooi gedaan!Een Dordtse collega maakt ook werk dat "Plastic soep" heet. Zij smelt met een strijkijzer lagen gerecycled plastic op elkaar. Geeft ook een prachtig resultaat.