dinsdag 31 januari 2012

KLEURGRADATIES: Onyx en Velvet Black

En weer een serie gemaakt, nu met verschillende zwarten.


Procion Onyx: 5% - 10% - 25% - 50% - 75% - 100% - 200%
Dylon Velvet Black: 5% - 10% - 25% - 50% - 75% - 100% - 200%

Het verschil is duidelijk: de Onyx is een beetje blauwpaars van kleur, terwijl de Velvet Black een beetje groenige grijzen geeft. Terwijl ik dit zit te typen, vraag ik me af of je een mooie grijs krijgt door toevoeging van de complementaire kleur. Dus bij Onyx een beetje geel (tegenovergesteld aan paars) en bij Black Velvet een beetje roze (tegenovergesteld aan groen).

Daarna heb ik natuurlijk ook nog wat verder gespeeld met mijn verfspulletjes. Tja, de oven stond toch aan...


Een serie met 25% Onyx en 25% van Citrien - Robijn - Turquoise - Barnsteen - Rode Jaspis - Azuriet.
Linksboven het lapje met Citrien en dat geeft een behoorlijk grijs effect. Dus moet ik ook nog een lapje in Velvet Black gaan verven met een beetje roze erbij...


En nog een serie van 25% Onyx met verschillende verhoudingen Turquoise/Azuriet met Citrien/Barnsteen en Robijn/Rode Jaspis, zodat ik ook nog een paar mooie paarsen en groenen zou krijgen. Rechts een lapje van alle restjes verf.

Helaas zit er vrij veel polyester in de lakenstof (sommige kaartjes kloppen niet echt met de rollen en een brandproef doen in een stoffenwinkel is ook geen strak plan), waardoor de kleuren ietwat vaag zijn.

4 opmerkingen:

Hannie zei

Wat een moed om al die proefjes te doen! De resultaten zijn er dan ook naar, heel mooi ! Jammer van de polyester in de stof. Ik koop tegenwoordig alleen nog poplin bij Stof tot Verven. Uitstekende kwaliteit, en laatst via via een hele rol van 30 meter. Verft prachtig en glanst ook een beetje. De lakens die ik kreeg,ga ik nog eens verven in de wasmachine voor bv achterkanten?
Ik volg met genoegen jou proefjes. Prachtig!

Hannie zei

Nog even: De jet black van Zijdelings geet een mooie zwarte kleur!

Ineke zei

Dit is een herhaling van wat Hannie zei. Ik gebruik ook de popline van STV en de Jet Black van Zijdelings deze is ècht zwart.Mooie series heb je gemaakt, maar niks voor mij, ik houd het bij natte vinger werk.

Christina Fokkema zei

wat een verschil zeg