zondag 22 april 2012

PORTRET VOOR QUILT & ZO

Ik las een oproep in de Quilt & Zo om een foto van een portret à la Bodil Gardner in te sturen. Nou heb ik al zo'n portret gemaakt tijdens de workshop "schilderen met lapjes", maar die heeft al op mijn blog en het Berninablog gestaan. Dus ben ik aan iets nieuws begonnen.


Natuurlijk moet ik daar verder mijn mond over houden. Maar dan is toch gemakkelijker gezegd dan gedaan.


Dus hou ik het maar bij een paar detailfotootjes. Maar ik moet nog flink op de kiezen bijten, want de deadline is 1 mei a.s. Dus de komende week ga ik er nog 'ns goed de tanden inzetten.


Wat zal ik lachen als er werkelijk een foto van geplaatst wordt! En zo niet, dan issie binnenkort in zijn geheel te bewonderen op dit blog...

zaterdag 21 april 2012

WORKSHOP MET KRIJTJES

In het Quilting Arts-nummer van april/mei stond een leuke workshop met oliepastelkrijtjes.


Eerst twee mallen maken (positief en negatief) van waxpapier of kartonnen drankverpakking.



De mal stevig op het stof drukken en met krijtjes verschillende kleuren aanbrengen. Dan met een harde kwast met afgeknipte haren het krijt uitvegen.


Als de hele lap gekrijt is, kan de verdunde acrylverf aangebracht worden met een sponsje.


Laten drogen en tussen keukenpapier strijken. Daarna kan gequilt en versierd worden.

donderdag 5 april 2012

TOPMODEL METAMORFOSE WENSDAG

Gisteren was het dan zover: voor de jongste dochter is een wensdag georganiseerd door de stichting Make-A-Wish Nederland. Zij wilde graag fotomodel worden en dat is aardig gelukt, lijkt mij!


Eerst werd ze samen met haar tweelingzusje op school opgehaald met een grote limousine.


Na uitgezwaaid te zijn door de hele school, werden ze samen met hun grote zus door chauffeur Ruud naar TIGI Haircare gereden, waar de kapsels en de make-up van alle drie modellen werd gedaan.

Toen moest er natuurlijk ook een leuk kledingsetje en schoenen uitgezocht worden. Styliste Michelle van Geddes & Gillmore was daarbij hun steun en toeverlaat met veel handige combinatietips.
Om het geheel af te maken lag er nog een hele brillencollectie klaar van Eyes+More; de keuze was reuze maar toch snel gemaakt!


En toen ze alle drie helemaal op en top waren, stond fotograaf Hennie Raaymakers klaar voor een professionele fotoshoot. Tijd en zin om om te kleden was er niet; de uitgezochte kleding mochten de modellen houden! Het montuur van de bril moest wel mee terug met de opticien, omdat daar nog glazen met de juiste sterkte ingezet moeten worden.


Uitgeput van deze geweldige dag ging het hele gezelschap weer in de limo op weg naar een hapje en een drankje bij Van der Valkhotel Gilze-Rijen, waar eerst nog een ritje met paard en wagen werd gemaakt met een medewerker van het hotel door landgoed Klein Zwitserland.


Tijdens de overheerlijke maaltijd met veel salade (tja, het blijven natuurlijk wel topmodellen!) kwam het bericht dat het beste model gekozen was voor de cover van de nieuwe Nederlandse VOGUE!

Mijn dank gaat vooral uit naar Manja, Mariëlle en Agnes van de stichting voor de organisatie van deze superdag en naar alle anderen die veelal belangeloos hieraan hebben meegewerkt.

dinsdag 3 april 2012

THREADSKETCHING met Susan Brubaker Knapp

Vandaag de tweede workshop gehad van Susan Brubaker Knapp: schetsen met naaigaren.
Na een uitgebreide uitleg en bespreking van haar eigen werk, zijn we begonnen met het overtrekken van de vleugels op stof. Daarna het lijf, de poten en de ogen geknipt van met vliesofix verstevigd stof en in de goede richting (!) op het stof gestreken.


Het uitzoeken van de juiste kleur garen heeft wat voeten in aarde gehad (te licht, te donker, te flets...), maar is uiteindelijk (met veel tips van collega-quilters) toch gelukt.


Eerst wordt het lijfje en de poten gestikt en daarna zijn de vleugels aan de beurt. Om scheeftrekken en bobbelen (nieuw werkwoord) tegen te gaan wordt ook de achtergrond van stiksels voorzien: ringen van waterdruppels. Als het hele oppervlak naar eigen smaak en inzicht van voldoende steken is voorzien, kan er tussenvulling en achterkantstof tegen en kan het quilten beginnen. Het eindresultaat zal in een volgend bericht te zien zijn...


Natuurlijk was de rest ook heel enthousiast over deze workshop, met als grote verschil: de stilte van gisteren tegen het kippenhok van vandaag. Dank aan Lya voor de goede organisatie en hopelijk gaat zij in de toekomst nog meer leuke workshops organiseren.

Also again many thanks to Susan for her enthusiasm and good advice. We all hope you've had a pleasant stay in Holland and have a nice trip back to the US!

maandag 2 april 2012

WHOLECLOTHPAINTING met Susan Brubaker Knapp

Vandaag naar Bunschoten geweest voor een verfworkshop van Susan Brubaker Knapp.
Het onderwerp van de workshop was het overbrengen van een (deel van een) foto op stof met textielverf.
Eerst wordt de foto overgetrokken op papier, waarbij alleen de belangrijkste kleurlijnen en details worden overgenomen. Daarna wordt de tekening (eventueel vergroot) overgenomen op stof.


Dan kan het inkleuren beginnen. Aangezien transparante textielverf wordt gebruikt, is het handig om met de lichtste kleur te beginnen (uiteraard ben ik met de donkerste kleur begonnen!).


Elke keer wanneer er een kleur toegevoegd wordt, krijgt de afbeelding weer meer vorm...


Helaas duurde de workshop niet lang genoeg, of heb ik te langzaam geverfd... In het groene blad komen nog gele nerven, maar dat is voor een volgend bericht!


Natuurlijk even samen met de juf op de foto!


En met de rest van de klas. Gelukkig was ik niet de enige met langzame penselen! Maar alle resultaten waren goed gelukt en iedereen was dolenthousiast!

Thank you, Susan for this lovely course!